Projects & Journal

Active Components Office by Pennant & Triumph
project 23.05.22

Active Components Office by Pennant & Triumph

The recent workspace transformation at Active Components HQ, led by the team at Pennant & Triumph embraces the comforts of a domestic environment whilst having an emphasis on connectivity and wellbeing.

In a quest to create a space that was both calming and inviting while fostering productivity, equal attention was paid to spatial planning, functionality and aesthetics.  “We had a soft minimalist approach to the interior architecture.  This was articulated through curved walls and clean lines but given warmth and texture through the use of natural materials such as timber, stone, wool and hand-rendered plaster ” says Devon McIntyre, interior designer at Pennant & Triumph.

Continue reading
Forté Flooring Project by Wonder Group
project 28.04.22

Forté Flooring Project by Wonder Group

Young and emerging Auckland based interior designer studio Wonder Group has seen its accreditation through many local leading retailers.  Forté refined wood flooring specialists have teamed up with Wonder Group to create a true experience centre for their new Auckland showroom. 

 

The use of generous open space allows for the materials to speak for itself.  Panels of timber adorn almost every single facade, leaving the ceiling exposed to elemental steel beams and concrete walls.  The demonstration of layering with restraint evokes attraction to beauty of the wood. 

 

Our oversized Hotaru Buoy pendants suspend over extruded cement tables with reclaimed Totara tops creating a playful balance of heavy versus light. 

 

Continue reading
Mahuika - Cowes Bay by Daniel Marshall Architects
project 28.04.22

Mahuika - Cowes Bay by Daniel Marshall Architects

Located on the ever-scenic coast of Waiheke Island, Mahuika sits isolated, far off the main road at the end of a beaten goat track looking out onto Cowes Bay in the Hauraki Gulf of New Zealand.

 

Colonisation saw the burning and clearing of the native forest in the bay during the late 19th century.  A grand villa which once stood on the same grounds, unrecognisable and reclaimed by nature left it deteriorated beyond repair.  Weeks before completion of this project - a fire tore through the house once more.  Daniel Marshall Architects tackles the unforgiving task of rebuilding, restoring and reviving the life behind this home.

 

Following the track, visitors are immediately immersed in the dense Auckland bush before emerging to find the cedar-framed structure, with the sea, bush and creek as its view.  The materials were a limited palette, dark cedar for the bedroom pavilions, low reflective glass and concrete for the living pavilion.  A local stone wall which hides the boathouse and supports the parking area above which also serves as the entrance to the house.  Daniel Marshall Architects honoured its history by naming the home after the Māori Goddess of Fire, giving the project the strength of ancient narrative and an invigorating sense of renewal.

 

"The ridges of a hill.  A forest clearing.  A lost stream.  The sea coast."

 

Blending into the backdrop of the thick bush, Mahuika embraces the theatricality of its natural environment, a quiet triumph to harmony and habitat. 

Continue reading